Биолошко-еколошка секција

ИЗДВАЈАМО

baner ispit

 

На Oкружном такмичењу у рецитовању одржаном 11.4.2013. године у Косјерићу, ученици наше школе су остварили одличан успех. Милица Jеверичић V-1 освојила је прво место и пласирала се на Републичко такмичење, а Михаило Перишић IV-1 је био трећи. Честитамо на успеху и Милици желимо много среће у даљем такмичењу.

 

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА


    22. април у нашој школи обележава се као Дан сећања на жртве холокауста. У издвојеном одељењу у Јежевици наставница историје Марина Павловић одржала је кратко предавање на ову тему ученицима седмог и осмог разреда.

«СВЕТСКСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ОЗОНСКОГ ОМОТАЧА»

16.9.2013. у нашој школи обележен је „Дан заштите озонског омотача“ . Програм је одржан у холу школе за ученике обе смене и обухватио је изложбу ликовних радова на тему Загађивања и заштите животне средине и едукативни део који је је замишљен тако да ученици посетиоци прво провере своје знање о озонском омотачу, затим одгледају промотивни цртани филм о Озију и чују занимљиве приче осмака о озонском омотачу и озонским рупама. Затим одлазе у еко кутак где им седмаци објашњавају како да се заштите од штетних ефеката Сунца и како могу да допринесу заштити озонског омотача куповином дезодоранса са ознаком пријатељ озона. На крају поново проверавају знање колико су научили о озонском омотачу решавањем теста, спајалице и асоцијације.

Ученици су показали велико интересовање за програм. Са пажњом су одгледали цртани филм о Озију и саслушали другаре, учили су да састављају моделе молекула озона и CFC-а, радовали су се што су за сваки тачан одговор добијали награде: насмејано сунце, Ози-стрип, шешир, качкет. ... па су показали завидно знање у кутку „ Колико смо научили о озонском омотачу» Млађи ученици су цртали Озија. Њихови цртежи су одмах изложени на паноу , а најбољи цртеж је био награђен.

У организацији и реализацији програма учествовали су ученици седмог и осмог разреда чланови биолошко еколошке секције : Анастасија Стефановић VII1 Јованка Дукић VII1 Јана Савић VII1 Милица Стојковић VII3 Ана Милутиновић VII3 Софија Вранић VII2 Невена Ђокић VIII1 Николина Симеуновић VIII1 Катарина Новаковић VIII1 Миодраг Матијевић VIII2 и Петар Јеверичић VIII2 наставница биологије Сања Парезановић, наставница хемије Душица Лучић Димитријевић и наставник ликовне културе Војислав Недељковић.

 

Светски дан заштите животиња

4.10.2013. у нашој школи обележен је „Светски дан заштите животиња“. Програм обележавања је обухватио тематску изложбу радова о угроженим животињама наших крајева, предавање и филм Брана Рудића ( председника Еколошког удружења „Чувари природе“ ) о птицама нашег краја и посету изложби слика животиња и промоцији удружења на центру.
У реализацији програма обележавања учествовали су ученици шестог разреда, чланови биолошко-еколошке секције (Ивана Вукотић VI/1, Тамара Николић VI/1, Емилија Вранић VI/2, Ружица Вујичић VI/2, Михаило Боловић VI/2, Вељко Миловановић VI/2 и наставница биологије Сања Парезановић.

 

СВЕТСКСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

5.јуна 2014. у нашој школи обележен је „Дан заштите животне средине“

Програм обележавања обухватио је изложбу ликовних и текстуалних радова ученика којом су остали ученици школе обавештени о потреби и важности обележавања овог датума. Приказана је презентација о животној средини и стању угрожености, коју су направиле ученице седмог разреда Сара Јанковић, Анастасија Стефановић, Јованка Дукић, Тијана Матић, Сара Буљугић и приказан је кратак филм „Једна планета једна будућност“. Затим су ученици приказали своје костиме од рециклажног материјала. Девојчице су прошетале у хаљинама и сукњицама од новинске хартије, украсних папира и најлон кеса, а дечаци су направили кошуље, капе и кравате такође од кеса и новина са занимљивим еколошким порукама.

У организацији и реализацији тематског дана учествовали су: наставница биологије Сања Парезановић, наставник ликовне културе Војислав Недељковић и ученици седмог разреда: Анастасија Стефановић, Јованка Дукић, Сара Јанковић, Данило Раковић, Тијана Матић, Сара Буљугић, Лазар Марковић, Александар Ђондрић, Бисерка Смиљанић, Ненад Ћендић, Ирена Радовановић, Неда Старчевић, Милица Мандић, Дарко Никитовић, Јован Стојковић, Ана Милутиновић