Горански камп "Вршачки брег 2022."

На завршној горанској радионици која је одржана 23.10.2022. у Београду, ученице наше школе Хелена Варагић, Ива Вучићевић и Сара Миливојевић 6/1 освојиле су прво место и  награду седмодневни бесплатан боравак на Међународном горанском ЕКО кампу „Вршачки брег 2022.године“

Камп је реализован oд 30.6. – 7.7.2022.год.  Ученице су биле смештене у Дому ученика средњих школа у Вршцу и имале су незабораван провод и дружење са вршњацима из целе Србије и Румуније.

Свакога дана имали су радне, рекреативне и слободне активности. Радионице у кампу су осмишљене тако да подстичу и стимулишу целокупан развој деце кроз рад у широком спектру интерактивних, образовних и креативних активности, игара и забаве.

Обилазак града Вршца- Вршачке куле, одмаралишта Црвени крст, Вршачких винограда, манастира Месић и манастира у Малом Средишту, сакупљање и детерминација биљака, израда хербаријума, уређење врта лековитог биља Хемијско медицинке школе и окућнице Геронтолошког центра, такмичење у изради цветних аранжмана, такмичење у препознавању врста листопадног и четинарског дрвећа, лековитог биља, историјата горана,  стручна предавања, дружење.. само су део садржаја који су испунили време и учинили им овај боравак незаборавним.

Током кампа смо биле гости емисије радио Београда 1 „Корак ка науци“ .Тема су биле шуме и њихове везе сa климатским променама из угла припадника Покрета горана Србије: размишљање о могућностима за пошумљавање, подизање пољозаштитних појасева, садња мини шума на површинама једва мало већим од терасе…

Ученице су биле примећене од стране ментора и награђене за постигнуте изузетне резултате у радним активностима.

Горански камп је била незаборавна и вишеструко корисна едукација о значају природе у животу сваког човека.

Ментор ученика: Сања Парезановић